Am dat startul verii, celebrând Istoria străzii Veronica Micle
iunie 6, 2022
Weekendul acesta am dat start verii, celebrând Istoria orașului Chișinău – și anume istoria străzii Veronica Micle! De asemenea, am celebrat spațiul public al orașului, transportul alternativ, activismul civic, cultura și arta.
Astfel, pe 4 iunie, a avut loc expoziția „Istoria străzii Veronica Micle” (în perimetrul străzilor Pârcălab și Alecsandri) în aer liber, în cadrul festivalului (în premieră la noi) „BikeFest #day2: străzi pentru oameni”, organizat de Alianța Biciclete Chișinău și alți parteneri, printre care și noi, cei de la Save Chișinău.
Cu această ocazie, strada V. Micle a (re)devenit, pentru câteva ore, pietonală! Despre inițiativa #MiclePietonală, pe care au dezvoltat-o colegii de la Centrul de Urbanism, vă invităm să citiți aici.
Strada în cauză a avut o istorie tumultuoasă, fiind redenumită de câteva ori și având o importanță majoră pentru Chișinău în perioadele țaristă și interbelică.
Printre denumirile pe care le-a mai purtat au fost strada Luceafărul – în perioada sovietică, strada Mihai Eminescu – în perioada interbelică 1918 – 1940 și „Фонтанный переулок” – în perioada Chișinăului țarist.
Strada era una importantă, deoarece ducea spre complexul clădirilor Mitropoliei (între actualele străzi Pușkin, 31 august 1989, Bănulescu Bodoni și str. Ștefan cel Mare). Pe stradă mai erau construite case de locuit pentru profesori, vile și conace ale unor oameni notorii din oraș, faimoasa Casa Eparhială, biserici, o grădină cu un havuz sau un lac, Turnul de Apă geamăn cu cel de pe str. Mateevici (dar care nu mai este), clădirea „Crucii Roșii”, judecătoria, cofetăria „Manikov”, bineînțeles clădirea Teatrului „Luceafărul” și altele.
Dacă nu ați reușit să vizitați expoziția, noi ne propunem să o mai repetăm, dar vă prezentăm o mică parte a acesteia, ca să prindeți atmosfera de epocă. Iar tuturor celor care au venit la eveniment – vă zicem mulțumesc :).
Pe curând!
Publicat de Maria Ivanov