#ChișinăuTALKS cu Maxim Calujac: „Datorită ARTCOR oamenii au început să perceapă altfel arhitectura”

Probabil, orice locuitor al orașului Chișinău a auzit de proiectul arhitectural ARTCOR, lansat în vara lui 2019 – în acest moment Artcor poate fi considerat lejer cea mai faimoasă clădire contemporană din Chișinău. De aceea nu am fi putut să nu-l invităm la o discuție pentru seria noastră de interviuri #ChișinăuTALKS pe autorul acestei clădiri – arhitectul Maxim Calujac.

ARTCOR-ul a fost finisat în 2019

Absolvent al UTM din Chișinău, Maxim Calujac a devenit destul de rapid un nume promițător în domeniul arhitecturii de la noi. Având propria sa echipă alături de care realizează proiecte atât aici, cât și în afara țării, Maxim rămâne un profesionist modest, cu o viziune clară, pe alocuri sceptică, dar sănătoasă, a modului cum se dezvoltă urbanismul și arhitectura în Moldova și, în particular, la Chișinău.

Așadar, în primul rând am discutat în acest interviu despre orașul nostru și despre cum se dezvoltă acesta din punct de vedere arhitectural. L-am întrebat pe Maxim ce părere are despre orașele istorice, ce a însemnat ARTCORUL pentru el, de ce nu proiectează la Chișinău, dar proiectează clădiri la București și ce îi place din tot ceea ce s-a construit ultima vreme în capitala noastră.

Invitatul nostru ne povestește despre faptul că odată cu apariția ARTCOR-ului atitudinea față de arhitectură s-a schimbat.

Și după Artcor mi se pare că clienții, oamenii au început să înțeleagă că arhitectura e o parte a unui aspect mai global, nu doar o muncă executată de cineva. Mi se pare că mulți nici nu înțelegeau că există arhitecți, conceptul de arhitect sau arhitectură. 

Totodată, Maxim consideră că acest domeniu e subapreciat în Moldova însă lucruri se vor schimba neapărat.

Intervievatul nostru mai spune că nu-și dorește să ocupe funcția de arhitect-șef din mai multe motive. Care sunt motivele acestuia le puteți asculta în interviu:

P.S. Clădirea din fotografia de cover a articolului, este un imobil de pe strada Mihail Kogălniceanu din Chișinău și este un proiect la care Maxim Calujac ține foarte mult și a depus același efort ca și în cazul ARTCOR.

Pregătim și alte episoade faine cu oameni interesanți, iar până atunci așteptăm cu drag sugestiile celor care ne urmăresc interviurile pentru viitorii experți, cu care vom vorbi tot despre Chișinău. Ne puteți urmări atât de pe pagina de Facebook Save Chișinău sau pe cea de Instagram, cât și pe YouTube

***Mulțumim ARTCOR pentru găzduire.

Publicat de Anetta Dabija