Despre Chișinău și arhitectură cu Hellen Rybak

În cel de-al doilea episod de #ChișinăuTalks o avem ca invitată pe tânăra arhitectă Hellen Rybak. Proaspătă absolventă a facultății de Urbanism și Arhitectură a UTM, ea și-a făcut vocea și viziunea auzită datorită diplomei de licență despre revitalizarea Centrului de Tineret „Iurii Gagarin”. 

Am discutat cu Hellen despre cum arată pentru ea Chișinăul de azi și cum ar putea fi Chișinăul de mâine, despre Piața Centrală, râul Bâc și, desigur, dacă este Chișinăul un oraș în care vrea să locuiască. 

Fiind o arhitectă în devenire, Hellen încearcă să-și descopere nișa de activitate și stilul care ar caracteriza-o anume pe ea. Întrebată ce-i place și ce nu în orașul Chișinău și cum vede mai departe evoluția capitalei din punct de vedere arhitectural și urbanistic, ea ne-a spus că ar trebui creat un centru nou de dezvoltare a orașului, ca să fie delimitat clar  – Centrul Vechi de Centrul Nou. Iar acest spațiu ar fi lunca râului Bâc. 

Am întrebat-o de ce a ales Centrul de tineret „Iurii Gagarin” pentru proiectul său, pe care-l puteți vedea în pozele de mai jos, și ce crede ea despre astfel de clădiri.

Centrul de Tineret „Iurii Gagarin” conform proiectului realizat de arhitecta Hellen Rybak pentru teza de licență (img. 1)
Centrul de Tineret „Iurii Gagarin” conform proiectului realizat de arhitecta Hellen Rybak pentru teza de licență (img. 2)

Mai multe despre despre ce am discutat cu Hellen și cum și-ar dori tinerii specialiști în ale arhitecturii să îmbunătățească orașul în care trăiesc – în noua ediție de #ChișinăuTalks.

Pregătim și alte episoade faine, iar până atunci așteptăm cu drag sugestiile și întrebările celor care ne urmăresc interviurile pentru viitorii experți, cu care vom vorbi tot despre Chișinău. Ne puteți urmări atât de pe pagina de Facebook Save Chișinău sau pe cea de Instagram, cât și pe canalul nostru de YouTube

*** Mulțumim Muzeului de Istorie a orașului Chișinău pentru găzduire.

Publicat de Patricia Mihaila