Save Chișinău – The right to the city” – este un proiect foarte important pentru noi, implementat cu sprijinul European Endowment for Democracy în perioada octombrie 2021 – octombrie 2022.

Ce ne-a reușit?

Să acționăm legal

Pentru că aspectul legal a unor procese din Chișinău – așa cum sunt protecția patrimoniului construit și domeniile construcțiilor și urbanismului – este cel mai important, ne-am propus să acționăm și în această direcție.

Până la implementarea proiectului am sesizat organele de drept, am contestat actele care încalcă legea, am scris demersuri și petiții adresate atât autorităților locale cât și centrale și am participat în procese de judecată. În baza experienței acumulate și împreună cu alți experți am propus autorităților câteva modificări la cadrul legal actual pentru domeniile în care activăm. La începutul anului 2022 a fost votată în Parlament modificarea Legii Ocrotirii Patrimoniului Construit care vine cu schimbări esențiale pentru acest domeniu (mai multe detalii aici).

De asemenea au fost modificate câteva Hotărâri de Guvern. Lista cu toate modificările propuse de noi le puteți găsi aici).

Dincolo de acestea am mai făcut câteva propuneri pentru modificarea Codului Administrativ pentru a putea apăra în instanțele de judecată interesul public.

În continuare utilizăm instrumentele legale (demersuri, petiții, cereri, sesizări) de care dispunem în cazul unor situații care încalcă legea.

Să lansăm o campanie pentru promovarea urbanismului durabil și a protejării patrimoniului construit

Procesele de planificare urbană sunt de obicei complicate, iar pentru a pune presiune și a crea o comunitate mai mare în jurul problemelor orașului, trebuie să informăm și să educăm oamenii.

Prin urmare, în cadrul acestui program ne propunem să realizăm o campanie educațională și informațională. Vom dezvolta platforma online „Salvați Chișinăul” (pe care am început-o deja) împreună cu colegii noștri de la ONG Centrul de Urbanism.

Platforma va conține toate materialele pe care le vom crea în cadrul proiectului și toate activitățile pe care le-am realizat. Vom crea:

  • videoclipuri explicative și educative despre procesele de planificare și dezvoltare urbană (pe teme precum spații publice, mediul construit, parcuri, mobilitate, patrimoniul și identitatea locală, de asemenea interviuri cu diverși actori și părți interesate etc.) – pe care le lansăm atât pe pagina noastră de fb cât și Youtube.
  • un ghid de know-how despre cum să te implici în problemele orașului;
  • texte explicative și alte materiale ușor de citit și de difuzat;
  • evenimente cu părțile interesate și activiști pe subiecte urbane precum mobilitatea, moștenirea culturală și spațiile publice;

Pe lângă activitățile planificate în proiect am mai lansat recent Podcastul nostru în care discutăm cu invitații noștri despre Chișinău, dar și povestim despre istoria orașului. Aici puteți găsi toate platformele unde este disponibil podcastul nostru. 

Echipa de implementare: Maria Ivanov, Patricia Mihăilă și Anetta Dabija.