Dispar monumentele istorice

În 2018 a fost avizat la Consiliul Național al Monumentelor Istorice (în continuare CNMI) reconstrucția imobilului situat pe strada Vasile Alecsandri 103.

În 2022 imobilul a fost demolat. Pe panoul de informare afișat este scris că e vorba de reconstrucție a imobilului cu extindere prin supraetajare. La drept vorbind, cunoscând acest domeniu și multe proiecte imobiliare din ultimii ani din centrul capitalei, nu e cel mai rău lucru care se poate întâmpla aici.

Cercetând subiectul am identificat câteva aspecte care ridică alte întrebări. 

  1. Clădirea nu mai figurează în Registrele monumentelor nici locale, nici naționale chiar dacă anterior în unele surse era indicat ca fiind monument de la sfârșitul secolului XIX.
  2. Primăria susține că nu a emis autorizație de desființare (nu am găsit vreo autorizație în acest sens nici pe pagina primăriei) care este obligatorie la demolarea unui imobil. La această etapă există doar autorizație pentru reconstrucția clădirii.
  3. Avizul CNMI este valabil doar trei ani ceea ce înseamnă că a expirat în decembrie 2021.

Am aflat odată cu acest caz că cel mai probabil Registrul local al Monumentelor a fost revizuit în 2014 și că au fost excluse câteva monumente. Nu se cunoaște care mai exact monumente și care a fost cauza excluderii acestora din Registre.

Cum scriam mai sus, nu e cel mai rău lucru care poate fi făcut aici, dar este clar că schemele cu monumentele istorice sau cu terenurile din centrul capitalei continuă. Este de neînțeles cum este posibil ca proiectele din centrul orașului să fie realizate în lipsa unor acte obligatorii.

Recent la Consiliul Național al Monumentelor Istorice s-a aflat că blocurile construite pe străzile Teatrului 3 și Tricolorului 32 nu sunt conform autorizației obținute. Ce s-a întâmplat apoi nu este clar. Nu știm dacă au fost sesizate cele două instituții care veghează domeniul construcțiilor și a monumentelor istorice – Agenția Supraveghere Tehnică șii Agenția de Inspectare a Monumentelor sau Procuratura.

Domeniu tratat superficial

Amintim că în perioada ianuarie 2021 – decembrie 2022 s-au avizat la Consiliul Național al Monumentelor Istorice foarte multe proiecte ce presupun construcția mai multor blocuri prin centrul capitalei. Noi nu le cunoaștem pe toate pentru că s-au publicat aleatoriu. În afară de acel proiect de la Circ votat cu mare scandal mai sunt și altele – blocuri de 15 etaje de exemplu. Câteva. Avizele sunt toate în vigoare. 

CNA elaborase un raport interesant cu privire la activitatea acestuia (aici raportul).

Tot ceea ce se face acum prin centrul orașului în acest domeniu, s-a avizat în trecut la Minister iar Primăria s-a asigurat votând o decizie care îi permite să elibereze autorizații pentru această zonă. Chiar dacă centrul nu are plan de dezvoltare. 

Decizie pe care am contestat-o și noi și câțiva consilieri. Am mai scris recent un demers către Cancelarie, deocamdată nu se întâmplă nimic. Este de înțeles că unii proprietari chiar au nevoie de autorizații doar că unora li se permit blocuri iar altora nici măcar lucrări de consolidare. 

Între timp se elaborează Planul de dezvoltare a centrului (PUZ centru). 

Proiectele încep să apară unul câte unul. Și dacă nu se vor implica toate instituțiile responsabile de acest domeniu, dar și organele de drept, vor apărea proiecte și mai „interesante”. 

Ce trebuie de făcut ca domeniul imobiliar în special în centrul orașului să fie tratat cu seriozitate? De toate instituțiile responsabile?

Publicat de Anetta Dabija