Folklore meets Pop: cum a fost la primul concert din seria „Arhitecturi Captivante”

În seara zilei de 1 iunie a avut loc primul concert din seria „Arhitecturi Captivante”, organizat de către Moldovan Youth Orchestra în parteneriat cu Save Chișinău, cu sprijinul Elveției și a Ministerului Culturii: Folklore meets Pop. Concertul a avut loc în cadrul Festivalului Industriilor Creative, un eveniment marca Artcor, fiind un bun prilej pentru a celebra trecutul creativ al Moldovei, prezentul și viitorul său.

În cadrul concertului, organizat în curtea conacului Cazimir-Cheșco (sau, mai modern, curtea Artcor) spectatorii au avut ocazia să asculte o selecție superbă de melodii folclorice într-o adaptare modernă în interpretarea soliștilor: Iulia Panici (voce), Stela Botez (voce & cobză), Dan Brumă (chitară), Cristian Chiaburu (chitară bas), Ivan Slivcă (pian & synth), Iacob Rotari (flaut, caval) și Vitalie Advahov (acordeon). La eveniment au fost prezenți mai mulți demnitari de stat străini și din Moldova, care au vorbit cu căldură despre sectorul industriilor creative, dar și despre importanța protejării patrimoniului cultural al Moldovei.

Seria „Arhitecturi Captivante” presupune organizarea a 5 concerte open-air, însoțite de prezentări de proiecte arhitecturale pentru fiecare din cele 5 locații: Conacul Cazimir-Cheșco, Casa Herța, Muzeul de Etnografie, Moara Roșie, Biserica din Pohrebea. Scopul acesteia este de a sensibiliza societatea despre importanța valorificării și conservării centrului istoric al orașului Chișinău, dar și a altor clădiri din patrimoniul arhitectural.

De ce am ales anume această locație? Conacul Cazimir-Cheșco, situat pe strada Serghei Lazo 24, e primul imobil apărut în acest spațiu și a aparținut unei familii de nobili. A fost construit în 1858 – an care poate fi văzut și pe fațada clădirii. Aici locuia Zamfira Kalmuțki, a doua soție a lui Ioan Cheșco. În vizită la Zamfira venea frecvent o nepoată a lui Ioan Cheșco (devenită astfel și nepoata bunicii Zamfira). Este interesant că această nepoată, Natalia Cheșco, a ajuns să fie la un moment dat prințesă, iar mai apoi și regină a Serbiei. Monumentul de arhitectură este inclus în Registrul Național al Monumentelor cu nr. 254. Pe lângă popularizarea acestui loc de o însemnătate majoră pentru istoria Chișinăului, avem creat și un concept de restaurare a edificiului, care e fără îndoială un proces complex.

Mai multe despre pașii pe care ni-i propunem la partea inițială puteți citi/vedea în link: https://lachesco.savechisinau.org/

Mai jos puteți vedea mai multe poze de la eveniment:

Vă îndemnăm să ne urmăriți pe pagina de Facebook și Instagram, dar și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu activitățile și inițiativele noastre.

Publicat de Patricia Mihaila