Ghid pentru utilizatorii transportului alternativ din Chișinău în 2022

Primăvara se apropie cu pași grăbiți și deja ne alintă cu vreme frumoasă. Dacă ai o bicicletă la balcon sau în debara de care nu te-ai atins de ceva timp și nici nu mai știi de unde s-o apuci, ți-am pregătit un ghid detaliat pentru a te încuraja să ieși mai des cu ea prin oraș. 

Înainte de a-ți scoate bike-ul pe drum, este foarte important să te asiguri de starea tehnică a acestuia. Bicicleta, ca și orice mecanism, are nevoie de îngrijire permanentă și corectă. Îți recomandăm să începi sezonul cu o vizită la un service velo, unde mecanicii se vor asigura că toate piesele bicicletei sunt funcționale, frânele și transmisia sunt setate corect, iar lanțul e curat și lubrifiat. Aici găsești o hartă utilă cu locațiile service-urilor din țară, a magazinelor specializate și parcărilor de biciclete existente.

IMPORTANT! Odată cu venirea primăverii, service-urile devin arhipline, iar rândul poate ajunge până la 3-4 săptămâni. Așa că nu amâna, contactează-i și asigură-te când au vreun termen liber.

Dacă ești mai puțin experimentat/ă și abia te gândești să-ți procuri o bicicletă, poți accesa cursul Bicicultura, unde Gheorghe Iordachi explică într-un limbaj accesibil despre tipurile de biciclete, cum să-ți alegi una potrivită pentru tine și accesoriile necesare, iar în al doilea video, intră în detalii despre regulile de circulație și alte aspecte legate de utilizarea transportului alternativ urban. 

Dacă vrei totuși ceva cât mai pe scurt, îți recomandăm video-urile #PedalezResponsabil care sintetizează cele mai importante informații:

Dacă optezi pentru o trotinetă sau monociclu electric și ești la început de drum, te poți alătura comunității active de pe Facebook Transport Electric Moldova pentru a cere un sfat sau pentru a-ți găsi camarazi de plimbare, iar grupurile ВелоШтука și Velo.md review îți pot fi utile în același sens referitor la biciclete. Pentru iubitorii de mountain bike-uri și enduro, urmărește grupul Trail Park “Valea Morilor” – o comunitate activă unde poți învăța multe lucruri noi și chiar participa în competiții. De asemenea, dacă te interesează ceva mai nișat, conectat la cultura curierilor, poți găsi chiar și o comunitate de fixies, pe pagina Basarabia Fixed Gear. Dacă te gândești la drumeții mai lungi pe bicicletă, poți cere sfaturi comunității Cicloturism Moldova sau te poți alătura plimbărilor organizate de cei de la vlspzd

Calendarul evenimentelor

Acum că știi unde îți reanimezi mijlocul de transport, te invităm să îți notezi în calendar cele mai importante evenimente planificate pentru lunile următoare dedicate celor pe 1 sau 2 roți. Fie ești abia începător/oare sau utilizezi transportul alternativ de ani buni, vei găsi evenimente pentru orice gust și nivel de experiență.

Masa Critică Chișinău

Masa Critică este o plimbare comună pe orice formă de transport alternativ, în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Evenimentul are loc concomitent în numeroase orașe din întreaga lume. Pe lângă faptul că plimbarea în sine e foarte distractivă, cu multă lume și muzică, ea are ca scop și creșterea conștientizării despre existența utilizatorilor/toarelor de transport alternativ, despre respectul reciproc în trafic și dorința de a promova acest mod alternativ de deplasare prin oraș.

Traseul plimbării îl decidem împreună pe loc, înainte de pornire. De obicei este un cerc (mai mare sau mai mic) pe străzile centrale. Plimbarea este deseori încheiată de un eveniment de networking (discuții tematice, proiecții de film, ateliere). 

Următoarea Masă Critică va avea loc pe 25 februarie, iar pentru evenimentele viitoare te invităm să urmărești postările grupului

8 Martie pe bicicletă

De 8 martie, comunitatea Fete pe biciclete, alături de Alianța biciclete Chișinău, pregătește 2 evenimente:

BUS + BIKE = LOVE

În articolul precedent am povestit deja câte ceva despre proiectul Moldova on Bikes. Printre evenimentele pregătite în cadrul acestui proiect, se numără o serie de întâlniri cu șoferii de troleibuze și autobuze la fiecare din parcurile RTEC și PUA. 

Ideea acestor întâlniri este facilitarea unui dialog dintre șoferi și utilizatorii de transport alternativ. Având în vedere că în Chișinău se dezvoltă tot mai mult modelul benzilor dedicate transportului public – pe care pot circula și bicicletele – e important să ne asigurăm că toți sunt în siguranță și că există respect reciproc între cei care trebuie să împartă banda dedicată. Mesajul principal pe care vrem să-l transmitem tuturor este că transportul public și cel alternativ nu trebuie să concureze unul cu altul, ci mai degrabă să fie aliați în încercarea de a face orașul mai prietenos, cu un număr mai redus de automobile.
Te îndemnăm să participi la acest dialog, deoarece e important să fim informați, să înțelegem ce manevre poate efectuăm greșit, dar și să arătăm perspectiva unui biciclist în trafic. Pentru asta, urmărește pagina ABC unde vor fi publicate evenimentele cu data și locația exactă. 

Velo-Mentor

Velo-Mentor este un program planificat pentru martie-aprilie tot în cadrul Moldova on Bikes. Cursul este destinat utilizatorilor începători de transport alternativ care vor să încerce să circule zilnic prin Chișinău, dar încă nu se simt suficient de siguri sau pregătiți pentru acest lucru. 

În calitate de participant/ă la program, vei avea un mentor/ă – o persoană cu experiență care utilizează zilnic bicicleta – care te va ghida în primele ieșiri pe carosabil (de acasă până la magazin/serviciu/studii) și te va îndruma referitor la regulile de circulație de bază, echipament, etc. Scopul programului este de a motiva oamenii care deja merg pe un transport alternativ să vadă avantajele deplasării pe distanțe scurte și să elaboreze până la încheierea acestuia un traseu cu mentorul său pe care să se simtă în siguranță să-l parcurgă. Detaliile și înscrierile le vom anunța pe pagina ABC

Bike Repair Café

Bike Repair Café este o serie de evenimente planificate cam o dată pe lună, la care vei avea ocazia să faci mentenanța de bază a bicicletei tale cu asistența unui meșter, la o gură de cafea sau ceai. Fiecare va avea loc la altă locație, cunoscând astfel noi service-uri de reparații din Chișinău.

30 Days of Biking sau #BiciclezCuTreabă

30 Days of Biking este un „challenge” internațional desfășurat pe toată durata lunii aprilie la care se alătură participanți din toate orașele lumii pentru a încuraja utilizarea formelor de transport alternativ. Acceptă provocarea de a pedala zilnic în luna aprilie și postează despre experiența ta cu hashtag-ul #30daysofbiking și #BiciclezCuTreabă pe rețelele sociale pentru a-ți molipsi prietenii de un mod sănătos și ecologic de viață, dar și pentru a primi un premiu drăguț la final. 

3 iunie – Ziua Internațională a Bicicletei – BikeFest

Anul acesta, pe 3 iunie, de ziua internațională a bicicletei, pregătim un mic festival stradal dedicat bicicletei, mișcării, transportului alternativ și utilizării spațiilor publice în oraș. Este o ocazie minunată de a sărbători, dar și de a discuta despre infrastructura pe care (nu) o avem în oraș. 

Cu acest prilej, planificăm să transformăm o stradă din Chișinău în una fără automobile  pentru o zi, pe care să petrecem bine timpul, cu ateliere, discuții publice și o petrecere cu DJ până în seară. 

Material pregătit de Alianța Biciclete Chișinău.
Autoare: Corina Ovcearenco

*Acest material a fost realizat cu sprijinul European Endowment for Democracy (EED). Conținutul acestuia nu reflectă opinia oficială a EED. Responsabilitatea pentru informațiile și opiniile exprimate în această publicație aparține în întregime autorilor și participanților.

Publicat de Patricia Mihaila