Pledoarie pentru zone industriale revitalizate: AROMA

În Tallin există cartierul Noblessner. Un fost sit industrial care a fost reabilitat, recondiționat și transformat în unul din cele mai importante și mai atractive zone ale orașului. Atât din punct de vedere cultural, cât și din punct de vedere economic. Cartierul Noblessner ia naștere odată cu construcția aici a unei fabrici de confencționare a submarinelor în 1912. În perioada sovietică se fabricau, dar și se reparau nave. Începând cu 2012 proprietarii și dezvoltatorii acestor obiecte au decis să vină cu un proiect grandios de transformare a zonei. Prima etapă a fost restaurarea vechilor clădiri de aici. Acestea găzduiesc azi – restaurante și cafenele, birouri, un Centru de Artă (care este și cel mai atractiv obiect din port – KAI Art Center) și magazine. Dincolo de restaurarea clădirilor istorice au fost construite și noi blocuri rezidențiale (și în continuare se construiesc). Complexurile au cam vreo 200 de apartamente.

Despre acesta am scris și aici – https://savechisinau.org/cum-fostele-fabrici-au-devenit-spatii-importante-si-atractive-pentru-orase/ 

Ce e specific acestui loc e că s-au construit și câteva blocuri rezidențiale care se integrează în spațiul fostei fabrici de submarine.

Fabrika, Tbilisi

În Tbilisi există Fabrika. E mai puțin impresionant ca Noblessner, dar e o fostă fabrică de cusut din perioada sovietică care a fost reabilitată și transformată într-un fel de centru alternativ cultural multifuncțional. Azi găzduiește oficii, hostel și cafenele. Vedeți aici mai multe detalii despre cum fosta fabrică a ajuns un spațiu multifuncțional: https://miesarch.com/work/4049?fbclid=PAAaZbveF3YeoeKGSYI4dcqmQ7jvonJnf643IGJ9mGWwIXc8mcN4pw-uA4O5g

N-am dat întâmplător cele două exemple de conversie a zonelor industriale.

Așa cum am mai scris anterior, în Chișinău sunt multe zone industriale care nu mai au aceeași funcție. Avem și un exemplu de conversie a unui fost spațiu industrial – Parcul Industrial Tracom, care treptat devine o istorie de succes. Recent a fost demolat tot complexul Fabricii de Piele construit în anii 50. 

În ultimii ani se vorbește tot mai mult despre spațiul fostei Fabrici de vinuri și coniacuri ”AROMA”.

Recent a avut loc Yard Sale în spațiul fostei fabrici de vinuri și coniacuri AROMA. De aproximativ doi ani în spațiul public se vorbește despre un eventual proiect în locul acestui spațiu după ce clădirile fabricii au fost vândute unei companii private.

Fabrica AROMA a fost declarată falită în 2012 iar cea mai mare parte a clădirilor din centrul orașului (dintre străzile Toma Ciorbă, Mitropolit Dosoftei și Petru Movilă) au fost scoase în 2015 la vânzare. Clădirile (două clădiri administrative, trei clădiri de producere și unn garaj) situate într-un spațiu de aproape 1,3, ha au fost cumpărate în 2020 de compania „Optimart Group SRL”. În 2021 Primăria a dispus elaborarea unui Plan Urbanistic pentru zona care cuprinde teritoriul fostei fabrici. Planul a fost prezentat în septembrie și prevedea construcția unui complex rezidențial în locul vechilor clădiri. Planul presupune câteva clădiri noi după cum urmează: P+10E, P+9E, P+15E, P+14E, 7E, 3E. Adică vreo câteva noi blocuri dintre care unul va fi cu 16 etaje. Reamintim că tot complexul se află în nucleul istoric și din acest motiv avizul Ministerului Culturii/Consiliului Național al Monumentelor Istorice este necesar. Consiliul a solicitat elaborarea studiului de fundamentare a planului, dar totodată a decis că nu va aviza astfel de studii până când Primăria municipiului Chișinău nu va elabora studiul de fundamentare pentru Planul Urbanistic Zonal pentru Centru. 

Putem concluziona că deocamdată autoritățile n-au dat curs planului elaborat în locul fabricii. Ce se va întâmpla cu spațiul fostei fabrici vom vedea. Între timp a devenit locul în care deja al doilea an consecutiv se organizează festivalul Yard Sale. 

Conversia patrimoniului industrial din Chișinău – un mit sau cele mai impresionante proiecte imobiliare în viitorul apropiat?

Conversia patrimoniului industrial a devenit un subiect foarte popular în ultimii ani atunci când se vorbește despre procese urbane și dezvoltarea sustenabilă și durabilă a orașelor. 

În 2003 ICOMOS a elaborat Carta Patrimoniului Industrial care ulterior a fost adoptată de UNESCO. Ce prevede aceasta – identificarea și studierea zonelor industriale.

Despre conversie și altfel de soluții pentru asemenea proiecte vom vorbi și explica într-un material separat. Este clar că spațiile industriale imense trebuie să fie integrate în circuitul urban al unei localități. Am studiat zeci de exemple în care acestea au fost cu adevărat proiecte de succes. Majoritatea dintre ele sunt proiecte care nu au demolat tot și au construit ceva de la zero, ci au integrat istoria și obiectele existente într-un nou concept. Despre astfel de istorii de succes am scris în câteva articole – aici și aici

Rămâne să vedem dacă proprietarii vor să dea Chișinăului un concept cu adevărat revoluționar și să valorifice spațiul fostei Fabrici Aroma așa cum vedem că o fac alții în orașe ca Tallinn, Varșovia, Wroclaw, Lodz sau vor face ceea ce s-au obișnuit să facă aproape toți dezvoltatorii de pe Bâc – să distrugă tot și să construiască de la zero blocuri rezidențiale. 

Publicat de Anetta Dabija