Promovăm altfel clădirile istorice ale Chișinăului

În luna septembrie a început proiectul „Poveștile nespuse ale orașului”.

Ce s-a întâmplat în acest proiect?

Împreună cu Artcor și cu publicul am selectat 20 de clădiri și locuri din Chișinău pentru care ulterior s-ar fi creat o poveste.

Trei luni mai târziu nouă echipe au creat nouă povești digitale, cu elemente de animație în care au fost transpuse nouă locuri și case din patrimoniul construit local.

Cum puteți vedea aceste istorii?

Instalați aplicația Artivive pe telefon și la fiecare locație de mai jos există câte un declanșator (o parte a clădirii, casa de bilete etc.) în fața căruia ar trebui să plasați telefonul. Ori le puteți vedea pe setul de cărți poștale pe care-l găsiți aici – https://artcor.md/artistprogram2023results

Pentru ce clădiri și spații s-au făcut povestiri?

🏛️ Amtap – Fostul sediu al Sfatului Țării

Monument de arhitectură și istorie de însemnătate naţională. În 1918, între acești pereți, Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România. Astăzi edificiul găzduiește Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. 

Clădirea a fost construită în stil clasicist francez, după proiectul arhitectului Vladimir Ţâganco, în 1905, pentru pensionul-orfelinat. Imediat, însă, acesta a fost transformat în gimnaziul nr.3 pentru băieţi. Primul Război Mondial a transformat instituția într-un spital militar. 

Din 1934 clădirea a devenit sediul Facultăţii de Știinţe Agronomice a Universităţii din Iași. În timpul celui de al doilea Război Mondial a fost deteriorată, iar în anii ’50, a fost reconstruită după proiectul arhitectei E.R. Spirer.

În perioada postbelică această clădire a fost sediul blocului administrativ al Institutului Agricol. 

Echipă coordonată de – Anastasia Coțiubinschi

🏛️ Vila urbană de pe Columna 131a

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.

Vila a fost construită la începutul secolului al XX-lea și a aparţinut familiei Orlov. Faţada sa are o plastică decorativă în spiritul modernului, iar din descrierea casei, efectuată în 1908, rezultă că arhitectura ei nu a suferit modificări.

În 1940 proprietari au devenit Ștefan și Xenia Buru.

Echipă coordonată de – Elena Frunze

🏛️ Turnul de Apă

Turnul de Apă, denumit și Castelul de Apă, este monument de arhitectură și artă de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.

Clădirea a fost construită în 1892 după proiectul arhitectului A.I. Bernardazzi și este un valoros monument de arhitectură industrială, realizat în stil eclectic, cu plan hexagonal alungit.

Un cutremur puternic a deteriorat turnul, fiind reconstruit după imaginile de epocă în anii 1980–1983, dar cu excepţia foișorului de foc din partea superioară.

Astăzi este sediul Muzeului Orașului.

Echipă coordonată de – Lev Voloshin

🏛️ Moara Roșie

Moara Roșie, monument de arhitectură de valoare locală, este una din primele mori cu aburi din Chișinău.
Este construită prin 1850, în stil eclectic, iar în 1889 intră în posesia lui Avram Levenzon.

La început era numită „Moara Albă”, pentru că era mereu învăluită în făină, iar în 1901, după un incendiu de proporții, proprietarii sunt nevoiți să reconstruiască ultimele două nivele din cărămidă roșie, de unde și denumirea pe care o avem astăzi. 

Soarta Morii s-a stins subit prin anii ’50, transformându-se într-un simplu depozit.
Echipă coordonată de – Tatiana Arcan

🏛️ Cafeneaua Guguță

Istoria acestui loc începe prin 1950, când se construiește restaurantul Moldova. 

În 1961 localul se transformă într-o cantină publică — loc de importanță socială, popular printre studenți. La 3 iunie 1972, pe locul cantinei se deschide restaurantul cu bucătărie rusească „Noroc”. 

După 7 ani de activitate, acesta se transformă în cafeneaua „Сказка”, iar în 1981 este redenumit în „Guguță”, despre care revista „Moldova” scria: „Unic în țară, e locul cel mai indicat pentru a ne întâlni cu copilăria noastră.”

La începutul anilor 2000, cafeneaua a încetat să funcționeze și a devenit un colț abandonat al parcului.

Echipă coordonată de – Oxana Căpățână

🏛️ Vila urbană a familiei Nazarov

Vila Nazarov, monument de arhitectură de însemnătate locală, reprezintă o bijuterie arhitecturală din inima Chișinăului, dar și o fereastră în trecutul istoric și cultural al orașului.

Clădirea a fost construită în anii ’80 ai secolului XIX, îmbinând elemente eclectice și rococo într-un stil arhitectonic distinctiv. Primele mențiuni documentare despre proprietatea imobiliară datează din 1900, când

intră în posesia negustorului Iacob Nazarov, preluată ulterior de Hana Epștein în 1940.

Casa a avut de suferit în timpul războiului, fiind refăcută în 1948.
Echipă coordonată de – Bianca Tănase

🏛️ Stadionul Republican

În anul 1955 au demarat lucrările de reconstrucție a stadionului — timp de doi ani s-au extins tribunele și au fost amenajate vestiarele, cantina, cabinetul medical, încăperile pentru odihnă etc. 

Pe teritoriul stadionului erau organizate competiții sportive, manifestări culturale și alte tipuri de evenimente. Stadionul a fost reconstruit și în anul 1974, ajungând la o capacitate de 21580 locuri.

În anul 2007 stadionul a fost demolat, iar teritoriul a rămas conservat.
Idee – Stepan Crani

🏛️ Observatorul Astronomic

Dat în exploatare în anul 1990, fiind fondat de Centrul tehnico-știinţific al elevilor „Viitorul”, cu scopul de a găzdui cursuri de cercetare spațială.

Din octombrie 1994, Observatorul a trecut în componenţa Liceului Republican Real și a mai activat o perioadă.

În prezent, blocurile liceului, inclusiv blocul unde a fost Observatorul, sunt în administrația Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO.

Idee Anna Constantinova

Pentru ca să vedeți mai multe istorioare ale clădirilor puteți accesa pagina noastră de instagram.

Președinta asociației noastre, Anetta Dabija prezentă la conferința de lansare a proiectelor a menționat că astfel de proiecte sunt de neînlocuit atunci când vorbim de promovarea patrimoniului cultural construit (nu doar de clădiri ci și de spații importante ale orașului) și a menționat faptul că se caută fonduri pe una din clădirile istorice ale capitalei.

Puteți urmări conferința de lansare a proiectelor aici.

Proiect implementat de Artcor în parteneriat cu Asociația Obștească Salvați Chișinăul.

Publicat de savechisinau