RÂUL – OMUL – ORAȘUL. Râul Bâc – leagănul orașului Chișinău (partea 1)

Probabil, ați observat că subiectul râului Bâc și importanța acestuia pentru Chișinău este unul important pentru noi. Încercăm să fim la curent cu activitățile dedicate acestei teme, printre care și atelierul de arhitectură și urbanism „Orașul și Râul”, organizat în 2019 în cadrul Facultății de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova. Misiunea principală a acestui atelier a fost de a aduce în prim-plan problema râului Bâc. Studenții care au participat la atelier au elaborat mai multe schițe pentru regenerarea spațiilor urbane, adiacente râului.

Am solicitat de la una din coordonatoarele proiectului, Sorina-Nicoleta Grati, să ne povestească despre importanța râurilor pentru orașe, a râului Bâc pentru Chișinău și despre rezultatele atelierului pe care l-a realizat. Mai jos publicăm articolul său:

  1. Introducere. Rolul râului în dezvoltarea orașului.

Problema râului Bâc este una actuală și des discutată în cadrul strategiilor de dezvoltare a orașului Chișinău. Până în prezent, însă, toate proiectele și inițiativele propuse pentru dezvoltarea albiei râului au rămas doar pe suport pe hârtie. 

Înainte de a continua discuțiile despre starea și problemele orașului provocate de această zonă, e bine să analizăm câteva exemple reușite a rolului râului în dezvoltarea economică și în creșterea nivelului de viață al locuitorilor.

Majoritatea celor mai vechi orașe din lume s-au dezvoltat în jurul râurilor, jucând un rol major în susținerea orașului în sine. Râurile furnizează apă, susțin procesele naturale – cum ar fi prevenirea inundațiilor – și oferă habitate pentru plante și animale. Acestea sunt importante pentru oraș, au un efect de răcire, ajutând la scăderea temperaturii suprafeței și a aerului, oferind umbră și eliberând umezeală în aer. Râurile gestionează inundațiile, iar majoritatea speciilor de plante care cresc pe malurile râurilor absorb multă apă, reducând forța inundațiilor, care reprezintă o amenințare pentru oameni și clădiri.

Râurile contribuie la conectarea comunităților, creează oportunități de recreere și aduc oamenii împreună, contribuind la creșterea calității vieții pentru locuitori, și, în consecință, au un impact economic pozitiv.

De-a lungul timpului, însă, valoarea explicită a râurilor a fost ignorată sau trecută cu vederea de mulți oameni și factori de decizie.

În acest sens sunt multe exemple reușite din întreaga lume, pe care le vom examina în continuare.

Sursa: twitter.com/kaanyildizgoz/status/990566741699854338

Manzanares River Banks | CNU
Râul Manzanares din Madrid, Spania, imagini înainte și după restaurare

Sursa: www.cnu.org/what-we-do/build-great-places/manzanares-river-banks

Râul Garonne din Bordeaux, Franța, imagini înainte și după restaurare.

 Sursa: www.publicspace.org/works/-/project/f128-amenagements-paysagers-des-quais-rive-gauche-de-la-garonne

Despre aceste exemple putem discuta mult, ele fiind o sursă de inspirație pentru diverse proiecte noi, în special pentru orașul Chișinău. În cele ce urmează, vom vorbi despre rolul râului Bâc în cadrul orașului Chișinău.

Continuarea articolului: RÂUL – OMUL – ORAȘUL. Râul Bâc – leagănul orașului Chișinău (partea 2)

Autoare text: Grati Sorina-Nicoleta

*Acest material a fost realizat cu sprijinul European Endowment for Democracy (EED). Conținutul acestuia nu reflectă opinia oficială a EED sau a organizației. Responsabilitatea pentru informațiile și opiniile exprimate în această publicație aparține în întregime autorilor și participanților.

Publicat de savechisinau