Va fi sau nu va fi pietonală strada 31 august? (partea 2)

Martie 2023 

După ce în luna martie a fost descoperit caldarâmul pe segmentul străzii 31 august 1989, dintre strada Mitropolit Bănulescu Bodoni și Pușkin, lucrările de reparație a străzii au fost stopate. 

Despre lucrările de reparație și despre istoricul caldarâmului de pe strada 31 august am scris anterior AICI

Aprilie 2023 

A început atunci cercetarea arheologică și într-un raport emis de Agenția Națională a Arheologiei se propune conservarea și valorificarea pavajului vechi.

Între timp Primarul capitalei Ion Ceban, declarase că va fi găsită o soluție pentru transformarea acestei zone în pietonală. 

Ion Ceban – Ținând cont de părerile arheologilor de acasă,… | Facebook

Decizia a fost cumva așteptată de societatea civilă și de o bună parte din locuitorii orașului. Noi am rămas atunci impresionați de numărul de mesaje și comentarii în care oamenii scriau că și-ar dori mult păstrarea acestui pavaj și transformarea acestui segment în pietonală. 

Ce a urmat?

Cum nici o transformare nu trece cu ușurință în Chișinău, au urmat o serie de declarații cu acuzații dintre Primarul capitalei și Ministrul Culturii. Ministerul acuza Primăria că lucrările sunt făcute fără avizarea Ministerului Culturii așa cum scrie legea. La rândul său autoritatea locală acuza autoritatea centrală că încetinește procesul.

Iunie 2023

În luna iunie (pe 20 iunie) Ministerul Culturii anunță organizarea unor discuții publice privind soluțiile pentru strada 31 august. La discuție sunt invitați reprezentanții Primăriei  specialiști din cadrul Institutului Municipal de Proiectări „CHIȘINĂUPROIECT” (institutul care a proiectat proiectul de reparație a străzii), experți în patrimoniu, precum și reprezentanți ai societății civile. Organizarea ședinței vine după ce Primăria prezintă la Minister proiectul privind lucrările care urmează a fi făcute (acestea pot fi consultate aici).

La discuție au fost prezenți reprezentanții Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie (care a fost redenumită recent în Direcția Generală Mobilitate Urbană), ingineri din cadrul „Chișinăuproeict”, reprezentanți ai societății civile, reprezentanții Ministerului Culturii și membrii Consiliului Național al Monumentelor Istorice. 

În timpul discuției Direcția cât și Chișinăuproiect declarau că nu prea sunt soluții pentru valorificarea caldarâmului și transformarea acestei zone în stradă pietonală și că cel mai potrivit ar fi „reconservarea pavajului vechi și restabilirea stratului de asfalt” (adică turnarea stratului de asfalt peste caldarâm). Mai mult decât atât, reprezentanții direcției dețin un raport care nu prevede păstrarea „caldarâmului în situ”. În afară de aceste aspecte, administrația publică locală a invocat faptul că sunt cu termenele depășite în cadrul proiectului care este finanțat de BERD. 

Reprezentanții societății civile prezenți la discuție (Asociația Oberliht, Salvați Chișinăul, Centrul de Urbanism, ICOMOS) au declarat că societatea civilă susține doar păstrarea pavajului istoric și transformarea zonei în pietonală. Mai mult decât atât, ar fi oportună crearea unei rețele de străzi pietonale (nu doar strada 31 august) aliniindu-se astfel la principiile de pietonalizare și mobilitate din orașele europene din ultimii ani. 

Într-un final, la ședință s-a decis crearea unui grup de lucru care va găsi soluții pentru păstrarea pavajului istoric. 

Prima ședință din cadrul grupului a avut loc la 30 iunie. La fel ca la ședința trecută s-a solicitat inginerilor să vină cu câteva soluții de valorificarea a pavajului istoric și pietonalizarea segmentului străzii dintre străzile Bodoni și Pușkin.

Nu este surprinzător faptul că se dorește „conservarea pavajului și turnarea unui strat de asfalt” peste acesta. Găsirea unei soluții pentru pavaj și pentru o eventuală pietonală înseamnă un proiect nou care necesită și alte surse financiare decât cele pe care le-a prevăzut inițial primăria în proiectul finanțat de BERD. În afară de acest aspect, o zonă pietonală înseamnă replanificarea transportului cel puțin în jurul străzii 31 august. Totuși, schimbarea modului de utilizare a străzii nu este imposibilă. Chișinăul nu este nici primul, nici ultimul oraș din lume care transformă în zone pietonale. Nici nu este singura capitală care e nevoită să găsească soluții pentru procese complicate. 

Vom fi cu ochii pe grupul de lucru și vom promova în continuare valorificarea caldarâmului și a străzii 31 august 1989 ca stradă pietonală și ca stradă care face parte din Nucleul Istoric.

Publicat de Anetta Dabija