Alianța Biciclete Chișinău și cum dezvoltăm transportul alternativ în capitală

În ultimii 30 de ani, numărul automobilelor în Republica Moldova a crescut de 5 ori. În 2020, în Chișinău erau înregistrate 218. 858 de automobile private, iar conform prognozelor de la IDIS Viitorul, numărul de mașini din țară se va dubla în următorii zece ani, majoritatea acestora fiind concentrate în capitală.

Continuăm această dinamică, lărgind și mai mult străzile pentru a acomoda toate mașinile, sau regândim dezvoltarea orașului? 

ABC (Alianța Biciclete Chișinău) este o inițiativă neformală alcătuită din oameni activi din Chișinău, care atrage atenția asupra formelor alternative de deplasare prin oraș (biciclete, trotinete, monocicluri electrice etc.) și încurajează dezvoltarea acestora. Am adunat sub o singură umbrelă mai mulți bicicliști/ste, inițiative și organizații care pledează pentru apariția unei infrastructuri comode, sigure și eficiente pentru transport alternativ în Chișinău. Printre membrii ABC se numără Grupul de lucru pentru transport alternativ, proiectul Moldova on Bikes, Fete pe Biciclete și Atelierul Ciclocultura de la Zpațiu. Totodată, cercul extins al ABC include activiști/ste din domeniul ecologiei, urbanismului, siguranței rutiere și drepturilor pietonilor.

Scurt context

Grupul de lucru pentru Transport Alternativ a apărut în vara anului 2020. Erau primele luni ale pandemiei, perioada când toată lumea era forțată să stea în case, evitând spațiile aglomerate și închise. Atunci, beneficiile utilizării transportului alternativ au reintrat în atenția publicului și au căpătat o altă dimensiune. Pe lângă argumentele deja tradiționale cum ar fi cel ecologic și socio-economic, s-a adăugat argumentul sanitar – or utilizarea bicicletei sau a trotinetei pe timpul pandemiei s-a dovedit a fi o alternativă bună și accesibilă la transportul public, asigurând un grad maxim de distanțare socială. Când circulația transportului public era limitată în zilele de weekend, bicicliștii și cei pe trotinete au profitat din plin de autonomia care ți-o oferă aceste mijloace de deplasare.

Cu bicicleta pe strada 31 august din centrul Chișinăului

Bicicliștii au înaintat o petiție către primărie, cerând asigurarea unei infrastructuri, fie ea și provizorie, iar la 20 iulie 2020, printr-o dispoziție a viceprimarului, această inițiativă a fost formalizată ca Grup de lucru care să propună, consulte și promoveze dezvoltarea transportului alternativ. 

Viziunea ABC este un Chișinău verde și mai puțin poluat, un mediu urban prietenos și plăcut, cu infrastructură sigură și accesibilă pietonilor și utilizatorilor de transport alternativ, cu o rețea de piste care conectează toate sectoarele, cu un număr sporit de utilizatori, o administrație publică receptivă la nevoile acestora și o comunitate implicată. 

În activitățile inițiativei, abordăm toate aspectele legate de mersul pe bicicletă ca formă de commuting (deplasare zilnică de acasă la muncă, studii etc.): infrastructură, cadru legal și sensibilizarea opiniei publice. Astfel, timp de un an jumate, am stabilit o colaborare nemijlocită cu Direcția de transport și preturile mun. Chișinău, am participat la întâlniri cu politicieni, am realizat sondaje în  comunitatea de utilizatori, am scris zeci de solicitări și petiții, am facilitat discuții publice și audituri ale pistelor de biciclete create până acum, am promovat activ utilizarea bicicletei în mass-media și chiar am organizat un protest.

Protestul cicliștilor din noiembrie 2021

Bugetul pentru transport alternativ 

În anul 2020 am reușit să convingem Consiliul Municipal de necesitatea unei atenții sporite față de infrastructura pentru transportul alternativ și, pentru prima dată în Chișinău, a fost alocat un buget de 4 milioane de lei exclusiv acestui subiect.

În urma discuțiilor cu Direcția de transport și comunitatea de utilizatori, au fost stabilite prioritățile pentru valorificarea acestui buget (parcări, adaptarea infrastructurii existente, piste-pilot).

Deși buget era, grup de lucru era și interes din partea autorităților tot era, iar noi deja ne vedeam cum împânzim Chișinăul cu piste de biciclete, realitatea a fost nițel mai complicată. Spre finalul lui 2021, niciunul din punctele stabilite nu erau realizate. Totuși, 2021 a fost un an bun de învățare pentru toți: atât pentru instituțiile municipale, pentru care formatul de  colaborare directă cu un grup de inițiativă cetățenească nu este unul bine cunoscut, dar și pentru noi, care am început să ne dezmeticim în mecanismele și procesele din interiorul APL-ului.

Timp de un an am înțeles care sunt impedimentele majore care trebuie abordate, cel mai problematic fiind lipsa expertizei în domeniu. Direcția Transport Chișinău duce o lipsă stringentă de resurse, în special umane. Momentan, în primărie nu există oameni cu cunoștințe în domeniul infrastructurii alternative, nu prea avem nici arhitecți sau proiectanți cu experiență care ar putea crea proiecte calitative, iar la concursurile lansate de autorități sau fondurile de dezvoltare pe acest domeniu nu prea aplică nimeni. 

Manualul de design pentru traficul de biciclete CROW, achiziționat de către Direcția de Transport la inițiativa ABC

Lipsa de expertiză și conștientizarea necesității unei infrastructuri alternative îngreunează constant procesul apariției acesteia. Funcționarii și mai ales factorii de decizie se deplasează prin oraș cu mașinile private și gândesc în paradigma unui oraș centrat pe automobile. În așa circumstanțe, nu este de mirare că aceștia deseori pur și simplu nu conștientizează  problemele cu care ne confruntăm și necesitatea unei soluții urgente. 

Astfel, ajungem în situații în care funcționarii sunt reticenți și uneori chiar blochează proiectele de infrastructură alternativă, cum a fost inițial în cazul celui pentru strada 31 august 1989, cel mai des folosind argumentul „că va fi periculos”.  

Moldova on Bikes 

Un lucru foarte important e faptul că există o continuitate în acțiunile începute de noi – iar reziliența e necesară atunci când inițiativa e alcătuită doar din voluntari, care au joburi și puțin timp liber. Asta se întâmplă cu apariția unor astfel de proiecte ca Moldova on Bikes, realizat de asociația EcoVisio. Proiectul continuă lucrul ABC și acele idei pe care grupul nu are resursele necesare să le transpună în realitate. Obiectivele proiectului sunt: consolidarea și extinderea comunității de utilizatori de transport alternativ, creșterea capacităților autorităților în acest domeniu (vizite de studiu, campanii de advocacy și discuții publice cu implicarea primăriei, RTEC, poliției, experților etc.) și marcarea traseelor turistice de biciclete în jurul Chișinăului. 

Concluzii și planuri pentru 2022

După un 2021 în care am pus bazele lucrului, am creat un dialog direct cu autoritățile și am înțeles cum funcționează procesele instituționale, pășim în anul 2022 cu o agendă plină, multă energie și determinare. Setarea unui precedent a funcționat, iar bugetul de 4 milioane de lei a fost realocat pentru acest an, iar noi vom monitoriza și ne vom asigura că utilizarea lui este cât mai eficientă. Dorința noastră este ca odată cu valorificarea acestui buget, el să înceapă să crească de la an la an, pentru lucrări de infrastructură mai ambițioase.

În acest an, sperăm să existe voința politică de a lua primele măsuri concrete pentru o infrastructură alternativă. E timpul ca primăria să formuleze o viziune clară și fermă în ceea ce privește dezvoltarea orașului, așa cum multe municipalități nu s-au temut să-și asume schimbările „radicale”. 

Autoritățile din Bogota, de exemplu, au amenajat o rețea de 76 km de piste temporare pentru biciclete pe timp de pandemie, reducând aglomerația din transportul public, asigurând distanțarea socială și îmbunătățind calitatea aerului. Barcelona a creat 21 km suplimentari de piste, iar alți 8 km sunt în curs de apariție. În Toronto au apărut 25 de km de benzi dedicate bicicliștilor create din contul reducerii spațiului utilizat până nu demult de automobile. Orașele implementează de asemenea măsuri de limitare a vitezei la 30 km/h, politici de reducere a călătoriilor scurte cu automobilele private etc.

Sigur că apariția infrastructurii pentru transport alternativ nu este o soluție magică pentru rezolvarea tuturor problemelor orașului, iar simpla amenajare a pistelor pentru biciclete, în lipsa altor măsuri, va fi insuficientă. Prioritizarea transportului public comod, accesibil și rapid, amenajarea parcărilor cu plată, măsurile de calmare a traficului și restricționarea automobilelor în anumite zone ale orașului trebuie să se întâmple în paralel. Nu vom convinge oamenii să lase confortul automobilului privat, dacă nu facem ca alternativele să devină mai atractive și avantajoase.

*Acest material a fost realizat cu sprijinul European Endowment for Democracy (EED). Conținutul acestuia nu reflectă opinia oficială a EED. Responsabilitatea pentru informațiile și opiniile exprimate în această publicație aparține în întregime autorilor și participanților.

Autoare: Corina Ovcearenco.

Mai multe despre activitățile ABC puteți vedea pe pagina de Facebook a organizației.

Publicat de Patricia Mihaila