Ce credem noi, dar și locuitorii capitalei despre Chișinău

În luna octombrie, când e și hramul orașului Chișinău am întrebat oamenii din comunitatea noastră ce cred despre Chișinău. Nu doar ce cred despre Chișinău, dar ce ar schimba la el și cum ar contribui la îmbunătățirea lui.

Câteva răspunsuri arată cam așa:

Ce vă place la orașul Chișinău?

Ce ai schimba la Chișinău?

Ca să facem acest proces mai interesant i-am rugat și pe colegii noștri de la Asociația Obștească Salvați Chișinăul, arhitecți, urbaniști și specialiști în comunicare să ne spună și ei ce cred despre orașul nostru.

Am avut trei întrebări: Ce vă place la Chișinău? Ce ați schimba la Chișinău? Ce ai face tu pentru Chișinău?

Inesa Aprodu, arhitectă, Germania, arhitectură peisagistică.

Cu ce se asociază Chișinăul pentru tine?

Asociez orașul Chișinău cu tinerețe, vitalitate, plimbări lungi si trafic aglomerat. E un oraș divers și uneori haotic, din mai multe puncte de vedere, în special din cauza blocurilor locative amplasate uneori nechibzuit și a infrastructurii rutiere. 

Ce ai schimba la el?

Vorbind despre Chișinău, adesea auzim ideea că Chișinăul e un oraș verde. Din păcate sunt nevoită sa contrazic această idee. Mulți copaci de-a lungul străzilor sunt bolnavi sau cel puțin nu într-o stare care poate fi numită bună. Vegetația este adesea aleasă nepotrivit climei orașului sau lipsește. O modificare în acest punct ar fi necesară atât pentru aspectul optic cât si funcțional. Spre exemplu purificarea aerului, retenția apei etc. 

O parte din spațiul dedicat pentru transportul motorizat l-aș dedica pietonilor, spațiilor verzi și transportului alternativ. O altă modificare ar fi legată de centrul istoric al orașului și mai concret renovarea monumentelor arhitecturale conform aspectului inițial și interzicerea amplasarii reclamelor. Tot aici aș opta pentru scoaterea la iveală a pavajului vechi din piatră naturală. 

O altă schimbare ar fi de a face orașul mai accesibil pentru: persoanele cu dizabilități, invalizi, persoanele în etate și mamele cu copii mici. Spre exemplu cu ajutorul rampelor.

Ce ai face tu ca sa schimbi ceva la orașul nostru?

Informarea și sensibilizarea cetățenilor pe temele enumerate mai sus, conceperea unor măsuri și idei în ceea ce tine de spațiile verzi și adaptarea la schimbările climatice, cum ar fi retenția apei de ploaie.

Adrian Lungu, expert comunicare, coordonator Lost in Chișinău

Cu ce se asociază Chișinăul pentru tine?

Pentru mine orașul Chișinău a fost mereu un oraș simplu și fără multe istorii interesante pe care să le spun oamenilor. Însă, de prin 2020 am început să am un interes asupra arhitecturii și istoriei urbei. Uneori, unele clădiri din centrul istoric mi se par extrem de frumoase și aș vrea ca fiecare cetățean al orașului să ridice privirea puțin mai în sus, pentru a observa unele detalii arhitecturale ale clădirilor. Însă, pe lângă frumusețe, mai sunt și multe aspecte care necesită mai multă atenție. 

Pentru mine, orașul Chișinău se asociază cu un oraș verde, cu multe istorii încă nedescoperite și multe aspecte urbanistice la care mai avem de lucrat. Este un oraș care încet, încet începe să fie vizitat de turiști, este un oraș unde în unele zone și localuri poți simți un vibe european, dar dacă intri în troleibuz sau microbuz, revii la atmosfera tipică balcanică. 

Ce ai schimba la el?

Un aspect esențial pe care l-aș modifica, este îndepărtarea tuturor reclamelor și inscripțiilor de pe clădiri care nu respectă normele vizuale. Acestea afectează considerabil imaginea orașului și unele detalii arhitecturale ale clădirilor.

Un alt lucru care mă frământă sunt trotuarele. Unele sunt încărcate cu mașini, iar altele nu sunt în cea mai bună stare. Consider că în capitală  lipsesc pietonalele. Unele străzi merită să fie transformate în pietonale. Cred că mai multi oameni s-au gândit la ideea de a schimba strada Teatrului din centrul Chișinăului care este circulată de mașini, în pietonală. Ar fi o idee deosebită. Datorită unui singur local, Plin cu vin, lumea se poate bucura de o atmosferă a unei străzi cu istorie.  Este un aspect foarte important pentru comoditatea oamenilor, dar și pentru descoperirea orașului. Aceste străzi dedicate pietonilor  îți oferă un confort și o siguranță aparte.

Fiind un biciclist activ, aș schimba puțin străzile din oraș, adăugând și o infrastructură pentru transportul alternativ. Exemplul de pe strada 31 August 1989, este un exemplu bun, dar nu este destul o singură bandă. Aș uni sectoarele orașului prin benzi potrivite și comode persoanelor care folosesc transportul alternativ. Pe lângă asta, aș promova mai activ mersul pe bicicletă sau alte modalități de transport alternativ. 

Ce ai face tu ca să schimbi ceva la orașul nostru?

Aș încerca să fac mai cunoscut Chișinăul. De aceea am creat pagina Lost in Chișinău pentru a promova istoria orașului, arhitectura și detaliile ascunse ale clădirilor. De ceva timp Chișinăul a devenit foarte activ din punct de vedere cultural și încerc să promovez evenimentele remarcabile din oraș. 

Consider că este esențial să devenim mai proactivi în promovarea orașului nostru și a transformărilor constante care au loc zi de zi în municipiu. Este important să ne implicăm mai mult în activități care să evidențieze nu doar realizările și proiectele actuale, ci și potențialul de dezvoltare al orașului nostru. Prin organizarea de evenimente, campanii de informare și colaborări cu diverse organizații locale, putem atrage atenția asupra aspectelor pozitive și asupra inovațiilor care contribuie la îmbunătățirea calității vieții în oraș. Această implicare activă nu numai că va sprijini dezvoltarea turismului, dar va și întări sentimentul de apartenență al cetățenilor la comunitatea locală.

Olga Cobușcean, arhitectă, Germania

Cu ce se asociază Chișinăul pentru tine?

Eu văd Chișinăul ca un diamant neșlefuit. Este un oraș viu, divers, plin de potențial, cu o istorie complexă, însă care nu este în stare să-și recunoască propria valoare și calitățile care merită păstrate și dezvoltate. Visăm prea des la ceea ce au vecinii și neglijăm valoarea, unicitatea și puterea existentă în oamenii, locurile și clădirile pe care le avem. 

Ce ai schimba la el? 

Aș aduce mentenanță, grija și reabilitarea clădirilor și spațiilor publice deja existente în primul plan pentru a le prelungi durata de viața și atractivitatea, indiferent de valoarea cultural-patrimonica. Nivelul de satisfacție cu clădirile și spațiile pe care le avem are direct de-a face cu nivelul lor de ingrijire. Aș pune accent pe studii fondate, calitatea materialelor și execuțiilor, suportul industriei și specialistilor locali în lucrările de mentenanță și reabilitare a orașului. Aș introduce modele participative de dezvoltare a orașului, atat la scara mica cum ar fi curțile cât și la nivel de cartier si intreg oras. Aș investi in infrastructura publica si culturala a orasului pentru a-l face accesibil si comod pentru toți cetățenii de la mic la mare, fără a fi dependenți de capacitatea de a consuma (transport public, spatii verzi, râuri și lacuri, toalete publice, acces la apa potabila, acces pentru persoane cu dizabilitati și oameni în vârstă, centre comunitare, infrastructura pentru cultura independenta, gradini comunitare, adaptare la schimbările climatice etc).

Ce ai face tu ca să schimbi ceva la orașul nostru?

Aș aduce expertiza internațională, cu accent la adaptarea contextului și condițiilor deja existente. Aș participa la crearea de propuneri concrete pentru proiecte strategice și specifice de reabilitare, mentenanta, valorificare a fondului construit și al infrastructurii publice. Aș promova Chișinăul peste hotare. Toate sunt lucruri pe care deja le-am început și pe care as vrea sa le continui și să le extind. 

Publicat de savechisinau