#ChișinăuTALKS cu Ana Popa: „Ori mă mut în altă parte, ori încerc să schimb ceva”

Dragi urmăritori, în cel mai recent interviu am discutat cu Ana Popa, activistă și biciclistă de mai bine de 12 ani, și co-fondatoare a Alianței Biciclete Chișinău.

Am dezghiocat împreună ce înseamnă transportul alternativ și de unde vine trendul mașinii personale, am făcut o comparație între infrastructura pentru bicicliști din Chișinău și cea din alte orașe unde a ciclat și a locuit Ana (precum Barcelona sau Wrocław): „acolo nici nu-ți trece prin cap să-ți pui cască, totul e așa de safe”. Deși străzile noastre încă nu sunt la acest nivel, Ana este optimistă și apreciază schimbările care deja sunt vizibile.

Ea ne-a povestit despre activitatea sa alături de autorități, Primărie, Direcția generală transport public şi căi de comunicaţie, și că a simțit o necesitatea stringentă de oameni și de specialiști care să facă schimbarea! Ne-a povestit despre succesul alocării (pentru prima dată la Chișinău!) unui buget destinat transportului alternativ, am discutat despre valoarea muncii de activist, despre proiectele care mișcă lucrurile la noi precum Moldova on bikes, dar și despre faptul că biciclistul la noi, din păcate, încă nu este văzut ca un participant la trafic „în toată legea”.

Ana ne-a mai explicat pe îndelete ce presupune infrastructura pentru bicicliști, pe cât de complexă este aceasta și pe cât de diferită poate fi.

Făcând zilnic minim 10km pe bicicletă, ea observă că numărul de mașini crește, iar în mașini, de obicei, nu este decât o singură persoană, ceea ce creează ambuteiajele interminabile pe care le simțim cu toții în ultima vreme. Ce trebuie să facem? Să facem modul de transport alternativ pe cât mai atractiv!

P.S. Dacă te numeri și tu printre pietonii Chișinăului, ce zici de un Sindicat al pietonilor?! Iar dacă susții modul de transport alternativ, devino parte a comunității Alianța Bicicletelor Chișinău sau vino să mergem împreună pe biciclete prin Chișinău, în ficare ultimă zi de vineri din lună, la Masa Critică.

În timpul apropiat vom publica și alte discuții faine cu oameni interesanți! Iar până atunci așteptăm cu drag sugestiile voastre pentru următoarele interviuri, în care vom vorbi tot despre Chișinău. Ne puteți urmări atât de pe pagina de Facebook Save Chișinău sau pe cea de Instagram, cât și pe YouTube

Publicat de Maria Ivanov