Cum foste fabrici și uzine au devenit spații importante și atractive pentru orașe

În încăperile fabricii Aroma din centrul orașului (str. Toma Ciorbă 38) se va desfășura în curând YardSale. Este a doua oară când în acest spațiu se organizează faimosul festival atât de îndrăgit de chișinăuieni. Acest lucru mă duce cu gândul la o mulțime de clădiri și zone industriale (din Polonia, Estonia, Germania, Rusia etc.) care au fost revitalizate și au devenit spații foarte populare și atractive atât pentru localități cât și pentru regiune. Popularitatea acestora vine din o mulțime de factori și de cele mai multe ori aici au loc atât activități culturale cât și economice. De ce mi se asociază cu următorul eveniment YardSale și locația în care acesta va fi organizat? Pentru că revitalizarea multor fabrici și spații industriale despre care voi scrie în articol a început cu organizarea în astfel de spații a evenimentelor culturale și artistice.

Cartierul Telliskivi, Tallinn, Estonia

Tallinn, anii ’90, cartierul industrial Telliskivi (în traducere „din cărămidă”) format din foste uzine este tot mai mult ocupat de artiști și pictori locali pentru diverse activități și evenimente. Este un complex industrial format din mai multe uzine și fabrici, foarte important în perioada sovietică. Ca și în multe alte cazuri, atât de întâlnite în spațiul post sovietic, autoritățile nu au arătat mare interes pentru a dezvolta zona iar în final aceasta treabuia să ajungă în mâna dezvoltatorilor pentru construcția unor blocuri noi.

Totuși în 2006–2007 se ivește o concepție de dezvoltare a spațiului și de creare aici a unui Cartier Creativ. Până astăzi acesta a devenit una din cele creative zone ale orașului și spre deosebire de alte complexuri industriale revitalizate (în care găsim și clădiri rezidențiale), acesta găzduiește doar inițiative culturale, start-upuri, ONG-uri, restaurante și cafenele. 

Sursă: Visittallinn.ee

Cartierul Noblessner

Un alt cartier creativ dezvoltat în jurul unei clădiri industriale este și cartierul Noblessner din Tallinn. Spre deosebire de Telliskivi aici s-au introdus și alte funcții, precum cele rezidențiale.

Blocurile rezidențiale din fostul cartier industrial,
Sursă: https://group.merko.ee/

Cartierul Noblessner ia naștere odată cu construcția aici a unei fabrici de confencționare a submarinelor în 1912. În perioada sovietică se fabricau, dar și se reparau nave. Începând cu 2012 proprietarii și dezvoltatorii acestor obiecte au decis să vină cu un proiect grandaios de transformare a zonei. Prima etapă a fost restaurarea vechilor clădiri de aici. Acestea găzduiesc azi – restaurante și cafenele, birouri, un Centru de Artă (care de fapt este și cel mai atractiv obiect din port – KAI Art Center) și magazine. Dincolo de restaurarea clădirilor istorice au fost construite și noi blocuri rezidențiale (și în continuare se construiesc). Complexurile au cam vreo 200 de apartamente.

sursă: noblessner.ee

Acestea sunt doar două proiecte din Tallinn de revitalizare a patrimoniului industrial. Aproape toate au avut la bază o componentă culturală: spațiu în care se adunau artiștii, spațiu expozițional, muzee etc. Totodată, majoritatea dintre ele au și componentă economică pentru că astfel de spații găzduiesc: start-upuri, locuri pentru oficii, restaurante, cafenele, magazine și blocuri rezidențiale.

Aici puteți vedea mai multe proiecte de genul ăsta din Tallinn:

Astfel de proiecte nu sunt doar în Estonia, ci în toată Europa.

Manufaktura, Lodz, Polonia

Sursă foto: en.manufaktura.com

Aici avem faimoasa Manufaktura din orașul Lodz din Polonia. Spațiul a devenit un loc atractiv turistic după ce o fabrică de textile (una din cele mai mari din Europa) a fost revitalizată (2006-2007) iar în acest loc au apărut un centru comercial, centre de artă, un hotel de lux, muzeul de Artă Contemporană, restaurante și cea mai mare piață publică din oraș.

Sevkabel Port, Sankt Petersburg, Rusia

Sursă: https://divisare.com/projects/435775-ab-chvoya-grigoriy-sokolinsky-sevkabel-port
Sursă: https://strelkamag.com/

Un alt exemplu bun de revitalizare a unei fabrici este și Sevkabel Port din Sankt Petersburg, Rusia.

Sevkabel Port este un proiect de dezvoltare a teritoriului fabricii „Sevkabel” (fostă Siemens & Halske), situată pe insula Vasilievsky. Aici sunt mai multe clădiri prerevoluționare din cărămidă roșie și clădiri industriale din anii ’70 ai secolului XX. Denumirea spațiului vine de la una din fabrici în care se produceau cabluri. Proiectul de revitalizare s-a dezvoltat a început în 2017 și s-a dezvoltat pe etape. Funcționalitatea complexului este diversă și găzduiește (sau urmează să găzduiască) o multitudine de inițiative și afaceri: spații de joacă, artistice și culturale, zone de sport, cafenele, studiouri, un magazin, un muzeu interactiv de istorie naturală, food court-uri, centre educaționale, spații de coworking, un hotel și multe altele.

Interesant este faptul că la o lună după începerea lucrărilor la una din clădirile complexului a avut loc primul eveniment cultural iar până la deschidere s-au desfășurat multe evenimente atât publice cât și private. Deschiderea oficială a avut loc în 2019.

Patrimoniul industrial – o resursă complicată

Așa cum scriam la începutul articolului, astfel de exemple sunt tot mai des întâlnite pentru că devin spații atractive pentru oameni. Patrimoniul industrial este o resursă foarte greu de administrat și de gestionat, totuși, rămâne a fi o resursă. O resursă care poate deveni o atracție turistică (poate cea mai importantă atracție turisitcă a orașului așa cum e cazul Manufakturii din orașul Lodz), cât și un pol de dezvoltare economică, socială, culturală a unei localități sau chiar a unei regiuni.

Va avea Chișinăul vreodată un astfel de proiect măreț, rămâne doar să vedem. Și să sperăm.

Publicat de Anetta Dabija