Harta Patrimoniului Interbelic

Recent, în cadrul Artcor Urban Conference, am prezentat una din inițiativele noastre, care pentru mine e puțin mai specială decât alte inițiative marca Save Chișinău.
E vorba despre Patrimoniul Construit Interbelic - patrimoniu pe care dorim să-l cercetăm, să-l mediatizăm și să-l revitalizăm.
Mai jos vedeți prezentarea, dar și ce ne propunem să realizăm cu această inițiativă:

Perioada interbelică e una din perioadele puțin cercetate și documentate și, pentru mine personal, una tare dragă.

Chiar dacă despre aspectele politice și culturale s-a scris, am considerat că patrimoniul construit este puțin cercetat din motive lesne de înțeles. În perioada postbelică s-a încercat eliminarea a tot ce înseamnă românesc. Multe din clădirile construite în perioda interbelică au fost demolate pentru că, evident, ceea ce s-a construit urmărea stilurile arhitecturale populare din România. Astfel distingem trei stiluri - neoromânesc, modern și neoclasic.

baner
Elemente grafice ale stilurilor arhitecturale modern și neoromânesc

De aceea, primul și cel mai important lucru pe care am fi putut să-l realizăm, a fost să documentăm (cât încă mai avem ce) fotografic și cartografiem ceea ce mai avem.
Am realizat două hărți pe două platforme: Google și ArcGis.

Ceea ce avem pe ArcGis este ca un tur virtual și spre deosebire de google maps, aici puteți vedea mai multe poze în rezoluții mai mari și mai multe elemente.
https://arcg.is/1P1run 

Acestea sunt primele instrumente pe care le-am elaborat în cadrul inițiativei „Patrimoniul Construit Interbelic”. Urmează să avem o serie de alte articole și alte materiale la acest subiect.

Publicat de Anetta Dabija