Hotelul Național – monument istoric, reabilitarea Scuarului Catedralei, blocuri noi și alte proiecte discutate la CNMI

Vineri, 29 iulie, Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) s-a întrunit pentru o nouă ședință, care a fost transmisă LIVE pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii. Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe proiecte ce vizează centrul istoric al capitalei.

Unul din proiectele cu cea mai mare rezonanță publică și un subiect, întrucâtva, „fierbinte”, este Hotelul Național. Fără a intra în prea multe detalii, putem menționa că statutul și starea acestuia au fost incerte timp de ani buni, recent acest subiect cauzând polemici aprinse în cadrul Primăriei Chișinău, unde se discuta activ demolarea acestuia. Totuși, la ședința de vinerea trecută, CNMI a votat acordarea statutului de monument istoric clădirii Hotelului Național. Aprobarea vine după ce asociația BACU a depus de mai multe ori un dosar de clasare a Hotelului Național, dar și în urma unei scrisori oficiale adresată prim-ministrei Natalia Gavriliță, dar și Primarului Ion Ceban din partea comitetului interdisciplinar ISC20C (comitetul științific internațional ICOMOS pentru patrimoniul secolului 20). Decizia CNMI-ului nu este definitivă și va intra în vigoare după ce Ministrul Culturii va semna procesul verbal al ședinței și va emite un ordin în acest sens.

Un alt subiect important pe agenda ședinței a fost proiectul de reablitatare a Scuarului Catedralei din centru. O schiță de proiect pentru reabiliatarea zonei a fost acceptată anterior, însă CNMI a decis în ultima ședință să returneze schițele de proiect. Motivul – schițele nu au un concept finalizat și la crearea acestora nu a participat niciun arhitect care se specializează în domeniul patrimoniului construit.

Sursă: Ședința CNMI din 29 iulie 2022

Și alte proiecte au fost returnate pentru că lipsesc studiile istorice și planurile urbanistice zonale. De asemenea, proiectele ar trebui să țină cont și de studiul istoric pentru Planul Urbanistic Zonal Centru, care se elaborează acum. Este vorba de:

Vă îndemnăm să urmăriți pagina de Facebook a Ministerului Culturii pentru a fi la curent cu ședințele ulterioare ale CNMI și deciziile ce urmează a fi adoptate.

Publicat de Patricia Mihaila