„Toată lumea vrea parcări”

Anume așa am numit episodul al doilea de podcast.

Alexandru este urbanist și a mai fost invitatul nostru la #ChișinăuTalks. Pentru că ne-au mai rămas multe întrebări la el, am decis să mai discutăm. Am decis să-l întrebăm mai multe detalii despre studiile pe care le-a făcut aici și studiile din străinătate, și am aflat că Alexandru își poate spune, pe bună dreptate, „de două ori urbanist”.

Am discutat despre diferențele dintre urbaniști și arhitecți, și dacă acestea există, despre tendințele urbanismului în vest și strategiile marilor orașe, și am înțeles că, de fapt, urbanismul caută să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor.

Alexandru a menționat că la Chișinău există îmbunătățiri și acestea nu trebuie trecute cu vederea. Deși tot auzim că una din problemele orașului este cea a parcărilor, aceasta „nu este o problemă” de fapt, iar „parcarea nu este un drept absolut”.

Am mai discutat despre plăcerea mersului pe jos, despre diferitele aspecte ale confortului, dar și cât e de confortabil orașul pentru viața și necesitățile de zi cu zi.

Am aflat că cel mai mult, lui Alexandru îi place dimensiunea mică a orașului nostru și verdeața, în deosebi str. 31 august pe timp de vară când aceasta devine pur și simplu „perfectă”. Aspectul estetic al Chișinăului, însă, nu-i place deloc(!), poate doar cu excepția clădirii cu balcoane roșii de la intersecția bd. Ștefan cel Mare cu Petru Movilă, și nu l-a surprins nici unul dintre ultimele proiecte de arhitectură din ultima vreme de la noi.

Am discutat, desigur, și despre funcția unui primar de oraș. Chiar dacă nu s-ar avânta la un astfel de post, printre primele lucruri pe care le-ar face intervievatul nostru ar fi crearea unei entități care să colecteze în continuu date despre oraș în mod centralizat, iar apoi actualizarea strategiilor și a documentațiilor; iar dacă vrem să avem mai mulți specialiști buni în domeniu trebuie doar să îi creștem, îmbunătățind sistemul de învățământ.

Vă invităm să ne ascultați, iar între timp pregătim și alte dialoguri la fel de interesante. Ne puteți urmări atât de pe pagina de Facebook Save Chișinău sau pe cea de Instagram, cât și pe canalul nostru de YouTube

Dar care ar fi primele trei lucruri pe care le-ai face tu în calitate de primar?

Publicat de Maria Ivanov