Turul virtual al Chișinăului interbelic

Recent în cadrul Artcor Urban Conference am prezentat una din inițiativele noastre care pentru mine e puțin mai specială decât alte inițiative marca Save Chișinău.

E vorba despre Patrimoniul Construit Interbelic — patrimoniu pe care dorim să-l cercetăm, să-l mediatizăm și să-l revitalizăm.

Mai jos vedeți prezentarea, dar și ce ne propunem să realizăm cu această inițiativă:

Chiar dacă despre aspectele politice și culturale s-a scris, am considerat că patrimoniul construit din perioada interbelică este puțin cercetat din motive lesne de înțeles. În perioada postbelică s-a încercat eliminarea a tot ce înseamnă românesc. Multe din clădirile construite în perioda interbelică au fost demolate pentru că evident, ceea ce s-a construit în acea perioadă urmărea stilurile arhitecturale populare din România. Astfel distingem trei stiluri — neoromânesc, modern și neoclasic.

Elemente grafice ale stilurilor arhitecturale modern și neoromânesc

De aceea, primul și cel mai important lucru pe care am fi putut să-l realizăm, a fost să documentăm (cât încă mai avem ce) fotografic și cartografiem ceea ce mai avem.

Am realizat două hărți pe două platforme: Google și ArcGis.

Dați click pe hartă pentru a vedea mai multe detalii gen stilurile arhitecturale.

Ceea ce avem pe ArcGis este ca un tur virtual și spre deosebire de google maps aici puteți vedea mai multe poze în rezoluții mai mari și mai multe elemente. Story Map Tour
This story map was created with the Story Map Tour application in ArcGIS Online.arcg.is

În carantină sau nu, vă invit să vedeți ambele hărți (mai ales turul de pe ArcGis), după care să faceți live câteva plimbări prin nucleul istoric, ca să vedeți cu ce sunt mai deosebite aceste clădiri față de patrimoniu construit din alte perioade.

Dincolo de asta, ceva timp în urmă am scris un articol despre Nicolae Mertz — unul din arhitecții cunoscuți ai interbelicului. Îl puteți găsi aici.

O să vedeți în turul Chișinăului interbelic chiar și o plăcuță cu semnătura lui, pe una dintre proiectele sale.


Acestea sunt primele instrumente pe care le-am elaborat în cadrul inițiativei „Patrimoniul Construit Interbelic”. Urmează să avem o serie de alte articole și alte materiale la acest subiect.